Skip to main content

Celleprøve av livmorhalsen er en undersøkelse som kan avdekke celleforandringer i livmorhalsen og på den måten forebygge livmorhalskreft. Det er ikke unormalt å ha celleforandringer, og det er ikke nødvendigvis farlig. Faktisk får omtrent 25 000 kvinner påvist celleforandringer hvert år, og som regel klarer kroppen å håndtere det selv, men hvis det er store celleforandringer, kan det være et tegn på kreft eller et forstadium til kreft. For å unngå en slik utvikling anbefales alle kvinner mellom 25 og 69 år å ta en celleprøve av livmorhalsen minst hvert tredje år.

Hvordan gjennomføres celleprøve av livmorhalsen?

Celleprøven tas av en gynekolog eller annen lege, ofte som del av en gynekologisk undersøkelse. Selve prøven tar bare noen få sekunder. Legen bruker en liten børste til å samle opp overflateceller fra livmorhalsen.
Vanligvis gir celleprøven lite eller ingen smerter, selv om enkelte kan oppleve det som ubehagelig.

Når bør jeg ta celleprøve av livmorhalsen?

Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg anbefaler alle kvinner mellom 25 og 69 år å sjekke seg hvert tredje år hvis de ikke har noen symptomer på livmorhalskreft.

Disse symptomene er:

  • mellomblødninger / uregelmessige blødninger
  • blødninger etter samleie
  • unormal utflod
  • vedvarende smerter i underlivet

Hvorfor oppstår celleforandringer i livmorhalsen?

Infeksjoner av sopp, virus eller bakterier kan skape celleforandringer i livmorhalsen. Av virusene er det HPV (humant papillomavirus) det vi forbinder med celleforandringer i livmorhalsen. Dette viruset kan gi endringer i hud og slimhinner, vanligvis er dette kjønnsvorter og celleforandringer. Faktisk er HPV-infeksjon den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft.

Det tar vanligvis flere år for HPV å skape celleforandringer og for disse celleforandringene å utvikle seg til kreftceller. Derfor er anbefalingen å sjekke seg hvert tredje år selv om du er vaksinert mot HPV, men det er også mulig å sjekke seg oftere dersom man ønsker det.

Endring i screeningprogrammet mot livmorhalskreft

Fra og med 1. juli 2023 innføres HPV-test som primær screening for alle mellom 25 og 69 år. Tidligere har celleprøve av livmorhalsen vært primær screening. Forskjellen er hovedsakelig at HPV-testen undersøker om prøven inneholder viruset HPV, og så blir prøven sendt til undersøkelse i mikroskop dersom den er HPV-positiv.

  • Celleprøve: Prøven analyseres for uregelmessigheter ved mikroskopisk undersøkelse.
  • HPV-test: Prøven undersøkes for HPV og sendes til mikroskopisk undersøkelse dersom funnet er positivt.

Begge testene er gode metoder for å forebygge livmorhalskreft, men HPV-testen er noe mer følsom. Dette tiltaket innføres for å redusere risikoen for å overse alvorlige celleforandringer.

Hvordan forbereder jeg meg til å ta celleprøve av livmorhalsen?

En celleprøve av livmorhalsen er enkel å ta og krever lite forberedelser. Fordi man undersøker celler fra livmorhalsen, er det greit å planlegge for at prøven ikke blir påvirket av andre faktorer.

Du bør unngå:

  • å ta prøven under menstruasjon
  • å ha samleie to døgn før prøven skal tas
  • å bruke tampong to døgn før prøven skal tas
  • å bruke kremer, geleer eller medikamenter i skjeden to døgn for prøven skal tas

Noen opplever å blø litt etter prøvetakningen. Dette er helt normalt og går over i løpet av de nærmeste timene. Det kan være lurt å ha med et bind til timen.

Hva kan Majorstua Kvinneklinikk gjøre for deg?

Majorstua Kvinneklinikk har erfarne gynekologer som tar celleprøve av livmorhalsen. Vi gjennomfører selve prøvetakningen, følger opp resultatet og tilbyr ved behov kolposkopi – en undersøkelse av skjeden og livmortappen med mikroskop. Det er viktig for oss at du skal føle deg trygg og ivaretatt gjennom hele undersøkelsen.

Har du spørsmål er du hjertelig velkommen til å kontakte oss her eller sende en e-post til post@majorstuakvinneklinikk.no

Velkommen til en hyggelig og profesjonell helsetjeneste!

Leave a Reply