Skip to main content

Kjønnssykdommer er en gruppe infeksjonssykdommer som hovedsakelig overføres ved seksuell kontakt – det vil si enten vaginalt, oralt eller analt. Noen kjønnssykdommer smitter også via blod. Vanligvis er infeksjonen forårsaket av bakterier, virus, midd eller lus. Noen ganger kan kjønnssykdommer være symptomfrie og derfor vanskelige å oppdage. Mange kjønnssykdommer kan gi store plager dersom de ikke blir behandlet, men de fleste kjønnssykdommer er det heldigvis enkelt å både testes og behandles for. Å bruke kondom er den mest effektive måten å unngå smitte på.

Hva er de vanligste kjønnssykdommene?

De vanligste kjønnssykdommene er klamydia, kjønnsvorter og gonoré. Andre vanlige kjønnssykdommer er flatlus, herpes, HIV, mykoplasma, skabb og syfilis.

Klamydia

Klamydia er en bakterieinfeksjon. Infeksjonen kan være i urinrøret, livmorhalsen og egglederne. Omtrent 3 av 4 som smittes av klamydia, får ikke merkbare symptomer. Det går vanligvis et par uker, noen ganger også måneder, før eventuelle symptomer viser seg. Dersom du mistenker at du har klamydia, bør du vente minst 14 dager etter smittetidspunktet før du tar en test, for å være sikker på at resultatet stemmer. Ubehandlet klamydia kan føre til bekkeninfeksjon, som igjen kan føre til kroniske smerter i bekkenet. For noen kan bekkeninfeksjonen påvirke mulighetene for å bli gravid.

Du må teste deg for klamydia dersom du har hatt ubeskyttet sex med en som har fått påvist infeksjonen. Klamydia undersøkes vanligvis ved en pinneprøve i skjeden og behandles med antibiotika. Denne behandlingen er gratis. Det er viktig at du ikke har ubeskyttet sex før infeksjonen er helt borte, eller det har gått to uker.

Kjønnsvorter (HPV)

Kjønnsvorter er en virusinfeksjon som smitter ved hudkontakt. Symptomene er vorter, klumper eller ujevnheter som hovedsakelig sitter i skjedeåpningen, i skjeden og på livmorhalsen. Disse kan etterlate åpne sår, men det er ikke vanlig at de blør. Mange opplever kløe og ubehag.

Det finnes mange forskjellige typer HPV-virus, og disse kan gi forskjellige plager. Kjønnsvorter kommer hovedsakelig fra HPV-genotypene 6 og 11, og disse er ikke forbundet med kreft. Det vil si at dersom du har kjønnsvorter, er du ikke mer utsatt for å få kreft. Dersom du skulle ønske å ta en celleprøve, kan du enkelt gjøre det hos oss.

Vi undersøker om du har kjønnsvorter, ved en vanlig gynekologisk undersøkelse. Da bruker vi et kolposkop, en slags kikkert, for å undersøke skjeden og livmortappen. Det finnes ingen kur mot kjønnsvorter, og hos de fleste vil kjønnsvortene gå bort av seg selv etter en stund. Allikevel kan vi tilby lindrende behandling. For eksempel kan vi fjerne vortene, siden de kan være plagsomme.

Symptomer

Vanlige symptomer på kjønnssykdommer er:

 • endret tykkelse, mengde og farge på utfloden
 • kløe, svie, ubehag eller smerter i underlivet
 • mellomblødninger
 • smerter ved samleie
 • smerter og ubehag i nedre del av magen
 • urinveisinfeksjon
 • blødninger fra skjeden
 • utslett, blemmer, sår eller vorter i underlivet
 • reaktiv leddbetennelse
 • øyebetennelse
 • halsbetennelse

Husk at det vanligvis tar én til to uker før en infeksjon gir symptomer.

Hva kan Majorstua Kvinneklinikk gjøre?

Undersøkelser

Vi starter med en samtale om plagene dine for å vurdere hva de kan komme av. Deretter tilbyr vi deg den eller de testene som må til for å finne ut av hva plagene skyldes.

Behandling

Hvilken kjønnssykdom du har, påvirker hvilken behandling vi gir. Til noen kjønnssykdommer tilbyr vi kremer, mens andre krever en liten operasjon. De fleste kjønnssykdommer behandles vanligvis med antibiotika i opptil sju dager.

Har du spørsmål er du hjertelig velkommen til å kontakte oss her eller sende en e-post til post@majorstuakvinneklinikk.no

Velkommen til en hyggelig og profesjonell helsetjeneste!

Leave a Reply