Skip to main content

PCOS er den vanligste hormonforstyrrelsen hos kvinner som er i den alderen der de kan få barn. Til tross for hvor utbredt tilstanden er, har det blitt forsket lite på den. Det er også mange leger som ikke vet nok om den. På Majorstua kvinneklinikk tar vi PCOS på alvor, og du er velkommen hit hvis du tror at du har PCOS, eller hvis du har fått diagnosen, men ikke føler at du blir godt nok fulgt opp.

Symptomene på PCOS

De klassiske symptomene på PCOS er:

  • akne
  • økt hårvekst på kroppen i form av bart, skjegg og hår på brystkassen og lårene
  • manglende eller sjelden menstruasjon
  • barnløshet
  • overvekt

Ofte får kvinner med PCOS en fettfordeling som er mer typisk for menn, såkalt eplefasong. De kan også miste håret slik mange menn gjør litt opp i årene, og få viker eller måne.

Oppsøk lege hvis du mistenker at du har PCOS

Mange med PCOS får disse distinkte symptomene, og de fleste vil selv mistenke at det er PCOS de har, før de går til legen. Allikevel må vi gjennomføre en generell og en gynekologisk undersøkelse for å utelukke eventuelle andre årsaker til symptomene.

En viktig grunn til at du bør gå til legen og få stilt diagnosen hvis du tror du kan ha PCOS, er at tilstanden kan føre til og er forbundet med høyt kolesterol, høyt blodtrykk og forstyrrelser i forbrenningen. Den norske legeforeningen anbefaler derfor at kvinner med PCOS jevnlig screenes for diabetes type 2 og høyt blodtrykk.

Slik stiller vi diagnosen PCOS

For at vi skal kunne stille diagnosen, må du oppfylle minst to av disse tre kriteriene:

  • sjelden eller manglende eggløsning (oligo-anovulasjon)
  • økt produksjon av mannlige kjønnshormoner (hyperandrogenisme/hyperandrogenemia)
  • tolv eller flere cyster på minst én av eggstokkene (polycystiske eggstokker)

Leger bør ikke stille diagnosen PCOS på tenåringer, siden de kan ha cyster og sjelden menstruasjon uten at det er noe galt. Det betyr selvsagt ikke at du skal vente med å gå til legen hvis du er tenåring og tror du har PCOS – det betyr bare at vi ikke stiller en diagnose før kroppen din har stabilisert seg etter puberteten.

Slik behandler vi PCOS

I hverdagen er det kanskje den ekstra hårveksten og aknen som er mest plagsom, men for mange er den alvorligste konsekvensen av PCOS at det gjør det vanskelig å få barn.

Heldigvis og dessverre er den mest effektive behandlingen, uansett om du vil prøve å bli gravid eller ikke, nesten alltid vektkontroll eller vektreduksjon. Heldigvis fordi dette er en trygg behandlingsform som også gir andre helsefordeler, men dessverre fordi det selvfølgelig er lettere sagt enn gjort å gå ned i vekt. Den gode nyheten er at forskningen viser at en vektreduksjon på bare 5–10 prosent gir klinisk signifikante resultater for eggløsning og graviditet.

Mange vil ha god hjelp av å bruke p-piller. Diabetesmedisinen metformin kan også hjelpe, siden den kan gi bedre blodsukkerkontroll, gjøre det enklere å gå ned i vekt, senke produksjon av androgene hormoner, gi en mer normal menstruasjon og øke muligheten for at du blir gravid. Bare husk at det kan ta mange måneder før du ser en bedring hvis du begynner å bruke p-piller eller metformin. Hvis det allikevel ikke hjelper nok, finnes det videre muligheter for behandling også.

Ta gjerne kontakt med oss for å få hjelp til å diagnostisere eller behandle PCOS.

Har du spørsmål er du hjertelig velkommen til å kontakte oss her eller sende en e-post til post@majorstuakvinneklinikk.no

Velkommen til en hyggelig og profesjonell helsetjeneste!

Leave a Reply