Skip to main content

Veiledning

Hva kan en gynekolog hjelpe deg med?

Hva er en gynekolog? Når bør jeg gå til gynekolog? Hvor ofte? Hva skjer hos en gynekolog? Hvorfor burde du gå til en gynekolog? Dette er et blogginnlegg om hvor ofte og for hvilke grunner du burde oppsøke gynekolog. Vi skriver også om hva som skjer under en undersøkelse hos gynekolog, samt litt om behovet for gynekolog i forskjellige faser i livet.

Hva er en gynekolog?

Gynekologi betyr «læren om kvinnen». En gynekolog er en lege som har utdannet seg videre innenfor kvinnesykdommer og fødselshjelp. De er medisinske spesialister som kan mye om sykdomstegn og sykdommer i eggstokkene, egglederne, livmoren, livmorhalsen, skjeden og rundt skjedeåpningen.

Gynekologi inkluderer også graviditet, hormoner, kreft, virus/bakterier og seksualfunksjon.

Når bør jeg gå til gynekolog?

Som hovedregel bør du oppsøke gynekolog hvis du opplever forandringer i underlivet.

Noen eksempler på forandringer i underlivet man bør undersøke:

  • Kløe
  • Svie
  • Smerter
  • Unormal lukt
  • Unormal utflod
  • Unormale blødninger
  • Kraftige blødninger
  • Kuler
  • Utslett
  • Hevelser
  • Urinlekkasje
  • Blødning ved graviditet
  • Blødninger ved samleie
  • Blødning etter overgangsalder
  • Store smerter ved menstruasjon
  • Fremfall eller plager etter fødsel
  • Ubehag i underlivet
  • «Stram» skjede

Hvis du er mellom 25-69 år gammel, anbefales det at du tar en celleprøve hvert tredje år. Hvis det er funn ved tidligere celleprøver anbefales det en rutinekontroll årlig. Vi opplever en større trygghet hos pasienter når de sjekker seg årlig, og at det fungerer som et forebyggende tiltak.

Du kan lese mer om celleprøve på bloggen vår her.

Kvinner og par som har forsøkt å bli gravide kan også oppsøke veiledning og hjelp hos en gynekolog. Gynekologer kan utrede infertilitet og veilede kvinner og par med ønsket om barn.

Du kan også gå til gynekolog for å få veiledning i hvilken type prevensjon som kan passe deg best. Alle kvinner er forskjellige, og de fleste har forskjellige behov og ønsker relatert til prevensjon. Gynekologen kan også skrive resepter på prevensjon, sette inn, ta ut eller bytte både spiraler og p-staver.

Mange plager kan enkelt behandles ved å gå til en dyktig gynekolog.

Hva skjer hos en gynekolog?

Hva du skal gjøre hos en gynekolog avhenger av problemstillingen din og hva du oppsøker gynekologen for.

Ofte vil en gynekologisk undersøkelse være aktuelt. En gynekologisk undersøkelse vil være aktuelt ved generelle undersøkelser, infertilitetsutredninger, graviditet, abort, hormonforstyrrelser, spiral, celleprøver og andre vaginale prøver. Det vil også kunne være aktuelt ved utredning av symptomer, plager og smerter. En gynekologisk undersøkelse er vanligvis smertefri. Hvis du er bekymret for dette anbefaler vi at du snakker med gynekologen din.

Innebærer timen din en gynekologisk undersøkelse vil gynekologen først ha en samtale med deg om din gynekologiske helse og hva du ønsker. Under selve undersøkelsen inspiserer man først ytre kjønnsorganer. Deretter føres et spekel inn i skjeden. Dette er et instrument som gjør det lettere for legen å kunne se videre inn skjeden og for å se livmortappen. Det er også i dette stadiet celleprøver og virus/bakterieprøver blir tatt. Etter dette tas spekelet ut av skjeden. Deretter vil legen føre to fingre inn skjeden og samtidig klemme på magen for å sjekke livmorens beliggenhet, størrelse, bevegelighet og form.

De fleste kvinner er lite begeistret for en gynekologisk undersøkelse. Mange har også tanker og usikkerhet rundt sitt eget underliv. Vi kan trygt bekrefte at underlivet ditt ser normalt ut! Alle kvinner er forskjellige, og det finnes ingen perfekt fasit. Husk at gynekologen er vant til undersøkelser av underlivet, og gynekologen er der for å hjelpe deg. Dette er viktig å huske på. Er du nervøs eller usikker på undersøkelsen bør du snakke med gynekologen. Vi vil skrive et innlegg på et senere tidspunkt om det å kvie seg for en gynekologisk undersøkelse.

De fleste kvinner som gruer seg er overrasket over hvor enkelt og greit det gikk! En fordel med å gå til gynekolog, er at de har en ekspertise og jobber til daglig med gynekologiske problemstillinger.

Hva er gynekologisk ultralyd?
På Majorstua kvinneklinikk har vi topp moderne ultralydmaskiner og leger med lang ultralyderfaring. Dette brukes ikke bare for gravide, men også ved gynekologiske undersøkelser. De fleste som ønsker en gynekologisk undersøkelse får også ultralyd av eggstokker og livmor. Vanligvis vil det utføres en transvaginal ultralyd (innvendig ultralyd), der en avlang probe føres inn i skjeden for å se på de indre kjønnsorganene.

Med ultralyd hos gynekologen kan man blant annet sjekke eggstokker, hvor du er i syklusen, livmor, livmorhalsen, cyster, eventuelle fostre, muskelknuter, polypper, beliggenhet av spiral og for å se om det er grunn til å mistenke andre tilstander.

Dette er kanskje en av de største fordelene ved å gå til en gynekolog eller gyn-lege fremfor en allmennpraktiserende lege.

Alder og behov for gynekolog

Kvinner kan ha behov for gynekolog gjennom hele livet. Det er ingen fasit på når du skal komme og for hva, og problemstillingene under er ikke ekslusivt for aldersgruppene. Kvinner under 30 år og over 45 år blir gravide, noen kommer i tidlig overgangsalder og noen ønsker prevensjon hele livet. Flere har også sykdommer, utfordringer eller smerter de lever med hele livet som de trenger behandling og oppfølging for. I disse tilfellene er det kvinner i alle aldre.

Kvinner under 30 år oppsøker ofte gynekolog for prevensjon, celleprøver, testing av kjønnssykdommer og for utredning av unormale forandringer i underlivet.

Kvinner mellom 25-45 år oppsøker som regel gynekolog for spørsmål angående prevensjon, tanker rundt graviditet, sjekke fruktbarhet og medisinsk oppfølging gjennom graviditeten. Gravide kommer også for en hyggelig ultralyd med partnerne sine.

Kvinner fra 40 år og oppover oppsøker ofte hjelp for plager relatert til overgangsalder, forandringer i underlivet, infeksjoner eller andre problemstillinger. Det er også en liten periode på noen år hvor risiko for noen typer kreftformer kan øke.

Kvinner over 75 år kan komme for celleprøver hvert tredje år. Forandringer og plager i underlivet kan fortsatt forekomme, og noen oppsøker gynekolog for å få hjelp og utredet dette.

Har du spørsmål, bekymringer, plager eller andre behov enn de som er nevnt her er du også velkommen til å bestille time hos oss.

Vi har gjort det enkelt med timebestilling. Du trenger ikke velge en tjeneste. Alle timer er en «konsultasjon». Når du bestiller time skriver du kort om hva du kommer for, slik at timen blir tilpasset ditt behov og din problemstilling. Alle kvinner er unike og de fleste har en unik sammensetning av problemstillinger, sykehistorie, ønsker og behov. Du kan få raskt time, og du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ønsker du å bestille time? Da kan du gjøre det her

Bestill time