Hva er en celleprøve? Hva er en livmorhalsprøve? Hvem kan ta det? Hvorfor bør jeg ta celleprøve? Hvor ofte må man ta det? Hvordan tas en celleprøve? Gjør det vondt? Det er mange spørsmål knyttet til dette temaet. Dette innlegget forsøker å svare på disse spørsmålene.
Celleprøve er det samme som en livmorhalsprøve. Det er en enkel prøve tatt med børste på tuppen av livmorhalsen. Alle kvinner mellom 25-69 år anbefales av norske myndigheter til å ta jevnlige celleprøver av livmorhalsen. I Norge får denne aldersgruppen en påminnelse hvert tredje år. Dette er en del av livmorhalsprogrammet. I dette programmet sjekker man friske mennesker for å avdekke forstadier eller tidlige tegn til livmorhalskreft. Dette senker risikoen for at det utvikler seg til livmorhalskreft. Det tas rundt en halv million celleprøver årlig i Norge, og i 25 000 av disse prøvene finner man celleforandringer. Grunnen til at kvinner under 25 år ikke er inkludert i programmet er at mange får naturlige ufarlige celleforandringer som går over av seg selv. Er du under 25 og opplever symptomer på at noe er galt burde du ta kontakt med en lege eller gynekolog med en gang.
Hvor vanlig er egentlig livmorhalskreft? Ca. 300 kvinner får livmorhalskreft hvert år, og det forekommer oftere i 30- og 40-årsalderen. I følge kreftregisteret lå raten av tilfeller på 13,4 per 100 000 i 2018. Takket være et godt screeningprogram (Livmorhalsprogrammet) har forekomsten av livmorhalskreft blitt redusert med ca 40% i løpet av de siste 50 årene(Kreftregisteret, 2020).
En av grunnene til at det er viktig å sjekke seg jevnlig er at celleforandringer sjeldent gir symptomer. Celleforandringer er ikke kreft, men kan være forstadier til det. Vi vil skrive om livmorhalskreft og symptomer i et annet innlegg.
Tar du celleprøven hos oss og det viser seg at du har du celleforandringer, vil også du bli fulgt opp av oss. Det tar vanligvis 2-3 uker for å få svar på prøvene fra laboratoriet. Ofte går celleforandringer over av seg selv, og du blir anbefalt av oss å ta ny prøve etter 3-6 måneder. Finner vi celleforandringer som er mistenkelige er neste steg en sjekk med kolposokopi (et slags mikroskop eller spesialkikkert) og biopsi (vevsprøve). Her ser gynekologen på livmorhalsens slimhinne og tar en liten vevsprøve som blir sendt inn til videre testing.
Vanlige spørsmål relatert til celleprøve
Trenger jeg å forberede meg til timen?
Unngå å ta celleprøve når du menstruerer. Dette kan kontaminere prøven, og risikerer at du må ta en ny prøve. Det anbefales derfor at du også unngår samleie i to dager før du skal ta prøven. Ikke bruk tamponger, fødselspreventivt skum, geléer, vaginale kremer eller vaginale medisiner de to siste dagene før prøven.
Hva er en celleprøve?
Celleprøve er en enkel prøve med en børste som fanger celler fra livmorhalsen. Prøven blir sjekket av godt trente personer i laboratorier. Disse personene er trente til å se etter celleforandringer i mikroskop. Prøven viser om du har celleforandringer og eventuelt HPV.
Gjør det vondt å ta celleprøve?
De fleste opplever vanligvis ikke smerter når de tar celleprøve, men det kan oppleves ubehagelig for noen. Det er ufarlig og helt vanlig å blø litt etter en celleprøve.
Hvorfor får man celleforandringer?
Celleforandringer kan komme av bakterier, virus, sopp eller andre mikroorganismer. En av de viktigste årsakene til celleforandringer er på grunn av et virus vi kaller HPV (Humant papillomavirus).
Hva er HPV?
HPV står for Humant papillomavirus. Det finnes over 100 varianter, men bare noen av disse øker risikoen for livmorhalskreft. I dag vet vi at spesielt Hpv 16 og 18, men også andre HPV typer kan gi livmorhalskreft. Viruset smitter ved seksuell kontakt, og kan smitte selvom du bare har hatt en seksualpartner (har du flere øker også risikoen for å få HPV). Det er estimert at ca 70% av kvinner blir smittet i løpet av livet. I ca. 10% av tilfellene utvikles celleforandringer som må behandles, og 1% av disse utvikler kreft. HPV kan også forårsake kjønnsvorter. Kvinner som har kjønnsvorter har en større risiko for å utvikle livmorhalskreft enn andre.
Vaksinasjon mot HPV er nå en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Gutter og jenter i 7.klasse får tilbud om HPV-vaksine. Voksne kvinner kan også vaksinere seg. Selv om du allerede har HPV, kan det være en fordel å vaksinere seg mot type 16 og 18. Snakk med gynekologen din om dette kan være noe for deg.
Videre lesning
I videoen fra Kreftforeningen svarer en fastlege på vanlige spørsmål relatert til celleprøver. Du kan også lese mer om celleforandringer og celleprøver på helsenorge.no og NHI (Norsk Helseinformatikk) sine sider.
Husk at du alltid kan spørre gynekologene hos oss om det du måtte lure på.
Celleprøve/livmorhalsprøve hos Majorstua kvinneklinikk
Du kan alltid bestille kontroll for celleprøve hos oss. Vi tilbyr prøvetaking, oppfølging og kolposkopi med biopsi ved behov. Vi anbefaler å ta celleprøve årlig, slik at vi kan forebygge og se eventuelle endringer. Vårt mål er at du skal føle deg trygg og ivaretatt. Ingen kvinner er helt like, derfor er det viktig for oss å tilpasse oss den enkelte kvinnes behov. Du betaler ikke ekstra for en celleprøve under en konsultasjon på Majorstua kvinneklinikk. Vi har en fastpris på konsultasjonene på 1350 kr. Du kan lese mer om priser her.