Skip to main content

Endometriose er en tilstand som gjør at vev som ligner vevet i livmorslimhinnen, vokser andre steder enn i livmoren. Dette vevet påvirkes av kjønnshormoner, og plagene følger ofte den månedlige syklusen til kvinnen. For mange kan endometriose gi sterke smerter, og for noen kan tilstanden gjøre det vanskelig å bli gravid. Til tross for at omtrent ti prosent av alle kvinner har en endometriose som gir symptomer, tar det i gjennomsnitt sju år å få diagnosen i Norge. Vi på Majorstua Kvinneklinikk kan undersøke om du har endometriose, og gi deg den rette behandlingen.

Hva er symptomene på endometriose?

De vanligste symptomene er:

 • kraftige menstruasjonssmerter
 • vanskeligheter med å bli gravid

Andre symptomer er:

 • smerter under samleie (ved dype støt)
 • tretthet/fatigue
 • søvnproblemer
 • smerter ved avføring/vannlating
 • vekslende avføringsmønster
 • oppblåsthet
 • kvalme
 • endret appetitt
 • kroniske bekkensmerter
 • uregelmessige, kraftige eller langvarige blødninger

Fordi endometriose-vevet kan skape betennelse i vevet og i nervene rundt, vil mange med endometriose oppleve smerter. Disse smertene kommer oftest i forbindelse med menstruasjon, men de kan også forekomme før menstruasjon og ved eggløsning. Noen opplever også at smertene er kroniske, og det er vanlig at smertestillende tabletter har dårlig effekt.

Hvor endometriose-vevet er, varierer fra kvinne til kvinne. Det kan for eksempel være rundt eggstokkene og egglederne, på utsiden av livmoren og i bukhinnen. En sjelden gang kan det også oppstå rundt endetarmen og til og med i lungehulen.

Påvirker endometriose muligheten til å bli gravid?

Det er plasseringen av endometriose-vevet som eventuelt påvirker fertiliteten. Hvis dette vevet sitter rundt eggstokkene eller egglederne, er det oftere behov for medisinsk hjelp for å bli gravid. Omtrent én av tre kvinner med endometriose vil ha behov for assistert befruktning ved hjelp av prøverør.

Kan endometriose gå over av seg selv?

Siden endometriose er en tilstand som påvirkes av kjønnshormoner, er det hovedsakelig kvinner i fruktbar alder som er plaget. Felles for de fleste med endometriose er at de kjenner en bedring etter overgangsalderen.

Hva kan Majorstua Kvinneklinikk gjøre for deg med endometriose?

Vi på Majorstua Kvinneklinikk har lang erfaring med å utrede og behandle endometriose.

Undersøkelser

Ved mistanke om endometriose vil vi gjøre en gynekologisk undersøkelse og ta ultralyd for å undersøke om du har cyster, hevelser eller ømme områder i eller rundt enten livmoren eller eggstokkene. Noen ganger vil dette være nok til å stille diagnosen.

For å kunne være helt sikker på at det er endometriose, må man bruke kikkhullskirurgi (laparoskopi). Ved en slik undersøkelse får du narkose, og gynekologen lager et lite snitt i navlen for å unngå synlige arr. Deretter fører gynekologen inn et kamera for å se etter strukturer i bekkenet og eventuelt ta vevsprøver (biopsi). Vi kan henvise deg til en slik operasjon dersom vi synes det er nødvendig.

Behandling

Behandlingen av endometriose er enten hormonell eller kirurgisk.

Hormonbehandling: Med hormonbehandling kan vi stanse menstruasjonsblødningen og på den måten også smertene som endometriose gir. Det er vanlig å prøve hormonbehandling i minst et halvt år før vi vurderer effekten. Dersom behandlingen ikke har god nok effekt, kan det være nødvendig med sterkere hormoner.

Kirurgi: Noen ganger er det nødvendig med operasjon for å fjerne endometriose-vevet. Dette gjøres med kikkhullskirurgi (laparoskopi) og kan skje samtidig som en eventuell kikkhullsundersøkelse. Ved kirurgi vil plagene komme tilbake etter en stund, og vi anbefaler derfor å bruke hormonbehandling også etter operasjonen.

Har du spørsmål er du hjertelig velkommen til å kontakte oss her eller sende en e-post til post@majorstuakvinneklinikk.no

Velkommen til en hyggelig og profesjonell helsetjeneste!

Leave a Reply