Skip to main content

Et av de mest givende øyeblikkene for kommende foreldre er når de får se barnet sitt for første gang på ultralyd. Mange velger å gjøre dette før rutineundersøkelsen i det offentlige. Det er ikke alltid lett å vite hva som er hva når man skal bestille ultralyd. Her forklarer vi hva ultralyd er, og forskjellen på 2D, 3D og 5D ultralyd. I et kommende innlegg skriver vi mer om hva du kan se i de forskjellige ukene av svangerskapet.

Hva er (2D, 3D, 4D og 5D) ultralyd?

Ultralyd er lydbølger som har en frekvens som er høyere enn det mennesker kan høre (høyfrekvente lydbølger). Når lydbølgene blir sendt fra lydhodet (proben), møter lydbølgen vev i kroppen. Vevet sender tilbake et slags ekko. Forskjellig typer vev i kroppen, sender tilbake forskjellig ekko. Ekkoet sendes tilbake til lydhodet, og ultralydmaskinen gjør lydbølgene om til ultralydbilder.

En av ultralydmaskinene vi har på Majorstua kvinneklinikk

Er ultralyd farlig?

Nei, det er ikke kjent at lydbølger gir bivirkninger. Ultralyd er ikke det samme som røntgen, og har derfor ikke strålingsrisiko. Langtidsstudier viser at det ikke er noen risiko for at det påvirker vekst, språklig eller kroppslig utvikling hos fosteret.

Hva er forskjellen på 2D, 3D, 4D og 5D ultralyd?

2D ultralyd er den mest «kjente» ultralyden. Disse bildene gir «flate» bilder. Dette er typen ultralyd man som regel tar inntil uke 24. Etter uke 24 vil det også kunne være aktuelt med 3D ultralyd for de som ønsker det. Alle medisinske målinger gjøres i 2D uansett svangerskapsuke. På 2D ser man skjelettstrukturen som gjør indre organer synlige.

3D ultralyd er de mer klassiske koselige bildene ventende foreldre ønsker. Bildene er tredimensjonale og kan vise babyens ansiktstrekk og kroppslige former. De fineste bildene er rundt uke 26-27. Da har nemlig babyen fått litt mer underhudsfett, og ser litt rundere og fyldigere ut.

4D ultralyd er flere 3D-bilder etter hverandre, med andre ord en video! 3D i video kan fange babyens bevegelser i form av f.eks. ansiktsuttrykk, smiling, gjesping eller spark. Det blir som et lite vindu inn til den lille i magen i sanntid.

Det finnes også 5D ultralyd. Dette er HD-bilder, også kjent som HD-live. Det er ikke merkbar forskjell for det utrente øyet. 5D bilder ligner 3D bilder, men huden til babyen vises i en mer rosa-aktig tone.

Vi vil senere skrive et innlegg om hva man ser i de forskjellige ukene av svangerskapet. Følg med! Abonner på nyhetsbrevet så du ikke går glipp av nye bloggposter. Vi sender ut månedlige oppdateringer.

Begge våre leger er erfarne innenfor ultralyd og har medisinsk kompetanse, enten du kommer for nysgjerrigheten, kosen eller medisinsk undersøkelse.

Velkommen til en hyggelig time.

Leave a Reply