Skip to main content

Nå er vi endelig klare for å tilby kontrastundersøkelse av eggledere (og livmorhulen)! Hysterosalpingo Contrast Sonography (HyCoSy) er en ultralyd-teknikk. Undersøkelsen utføres hovedsakelig ved behov etter en fertilitetsutredning (etter gynekologisk undersøkelse, prøver og sædanalyse.

Du kan lese mer om fertilitetsutredning/infertilitet/ufrivillig barnløshet og hva som skjer på en slik time her.

HyCoSy utføres for å se om man har åpne, trange eller tette eggledere. Med kontrastvæske kombinert med vaginal ultralyd, kan man se om det er normal passasje mellom egglederne. Undersøkelsen gjøres i en vanlig gynekologisk stol, og i samme posisjon som man vanligvis ville hatt under en undersøkelse. Kontrastvæske føres inn i livmorhulen og videre ut i egglederne.

De fleste kvinner har åpne eggledere, men det er estimert at 15 av 100 kvinner har blokkerte/skadede eggledere. Tette eggledere kan forekomme av for eksempel endometriose, ubehandlet klamydia/andre infeksjonssykdommer. Har man tette eggledere vil det være vanskeligere å bli gravid fordi eggceller og sædceller vil ikke kunne nå hverandre. En (ofte velkommen) bivirkning fra undersøkelsen er at det kan åpne tette eggledere som kan gjøre det enklere for enkelte å bli gravid.

Undersøkelsen gjøres før forventet eggløsning, mellom 6. og 10. syklusdag (ca. 1 uke etter man er ferdig menstruasjon/blødninger). De fleste har normale dager etter undersøkelsen, og fortsetter hverdagen som vanlig. Noen opplever menstruasjonslignende smerter, og for noen hjelper det litt å ta vanlige smertestillende 1 time i forkant av timen. Hvis man har tette eggledere kan det kjennes mer enn hvis de har normal passasje. Du bør også ha en negativ klamydia-test før undersøkelsen.

I første omgang tilbys dette på mandager fra og med januar 2022 med Dr. Anne Lind mellom kl. 17:00-18:00. Bestill time med Dr. Anne Lind i dette tidsrommet og skriv at du ønsker kontrastundersøkelse/HyCoSy.

Se priserBestill time

OBS! Det er ikke rabatt på denne tjenesten/spesialtimer.

Leave a Reply