Skip to main content

Nå kan du få NIPT-undersøkelse på Majorstua kvinneklinikk! Vi har fått godkjenning av helsedirektoratet 😊

Husk at du må gjennomføre NIPTskolen.no før du bestiller time hos oss. Det er også her du kommer til å få resultatene fra undersøkelsen. Du logger inn på NIPTskolen med bankID.

Før du bestiller en NIPT-test er det lurt å tenke gjennom konsekvensene av det potensielle svaret. Selv om det er en enkel undersøkelse, er det lurt å tenke over hvordan man vil forholde seg til svaret.

Hva er NIPT?

NIPT står for Non Invasive Prenatal Test, og er det man kaller fosterdiagnostikk.

Dette er en pålitelig metode for å avdekke mulig trisomi (ekstra kromosom). Det finnes flere typer Trisomi (vi vil skrive litt mer om dette i eget blogginnlegg senere), og med denne testen kan man undersøke trisomi type 13 (Pataus syndrom), 18 (Edwards syndrom) og 21 (Downs syndrom). Downs syndrom er den vanligste. Pataus og Edwards syndrom er mer alvorlige.

Hvordan tar man NIPT?

Testen utføres med en vanlig blodprøve fra mors arm, og man kan på denne måten sjekke fosterets DNA. Fosterets DNA frigjøres fra morkaken under svangerskapet, og under svangerskapet øker denne mengden. Fra uke 10+0 er det nok i DNA fra fosteret i blodet til at det kan analyseres.

I tillegg til NIPT-blodprøven kan det utføres en ultralyd mellom uke 11+0 og 13+6. Her ser man på fosteret utvikling (eksempelvis indre organer, nakkefold, ryggsøylen) og man tar mål med ultralydmaskinen. Man kan også se på hvordan morkaken er plasser og mengden fostervann.

I Norge er det kun lov til å ta NIPT-test hvis det er ett barn i magen (ikke ved tvillinggraviditet).

Hva skjer videre?

Hvis det er mistanke om kromosomavvik ut fra svarene på blodprøven vil du bli kontaktet av oss. Vi vil informere deg om veien videre, samt henvise til fosterdiagnostikk på sykehuset ved behov.

Du kan lese mer om NIPT her.

Hva koster NIPT på Majorstua kvinneklinikk?

På Majorstua kvinneklinikk har vi mulighet til å tilby en av de laveste prisene for NIPT-test uten at det går utover kvaliteten. Vi tilbyr to priser, avhengig av hvor langt du er på vei i graviditeten, eller hva du selv ønsker. Kombinasjonen med blodprøve og utvidet ultralyd gir den beste undersøkelsen.

OBS! Husk at NIPT ikke er diagnostisk test, det er kun screening. Prøven viser kun risiko for om det kan foreligge trisomi. Hvis det mistenkes trisomi kan det bekreftes med morkake- eller fostervannsprøve for å få et sikkert svar.

Har du spørsmål er du hjertelig velkommen til å kontakte oss her eller sende en e-post til post@majorstuakvinneklinikk.no

Velkommen til en hyggelig og profesjonell helsetjeneste!

Leave a Reply