Skip to main content

Når du først får vite at du er gravid, er det trolig en blanding av glede, angst og en million spørsmål som spinner rundt i hodet ditt. Graviditet er en periode fylt med mange milepæler og viktige øyeblikk, og tidlig ultralyd er ofte en av de første viktige stegene for forventningsfulle foreldre. Denne typen ultralyd gir verdifull informasjon og bidrar til å forme forståelsen av graviditetsprosessen.

Hva viser en tidlig ultralyd?

En tidlig ultralyd, vanligvis utført mellom uke 6 og 11 av graviditeten, er mer enn bare en første titt på barnet. Den gir innsikt i babyens hjerteslag, plassering i livmoren, og kan hjelpe til med å fastsette en mer nøyaktig forventet fødselsdato. Dette er også tiden hvor det kan avsløres om det er en flerlingsgraviditet. Videre blir morens livmor og eggstokker undersøkt for å sikre at alt er som det skal.

Det kan også oppdage tegn på mulige problemer. Dette kan inkludere blant annet ektopisk graviditet (der embryoet implantasjonstegn utenfor livmoren) og missed abortion (der fosteret slutter å utvikle seg, men kroppen har ikke begynt spontanabortprosessen).

Er tidlig ultralyd trygt for mor og barn?

Det er vitenskapelig konsensus om at ultralyd er trygt for både mor og barn. Ultralyd bruker lydbølger for å generere bilder, det er ikke-ioniserende stråling (som for eksempel røntgen), og det er ingen kjent bivirkninger til moderat bruk.

Når kan jeg ha den første ultralyd?

I Norge er rutinemessig ultralyd i svangerskapsuke 12 og 18, men hvis du ønsker en tidlig ultralyd kan dette vanligvis gjøres mellom uke 6 og 10. Det anbefales imidlertid at du rådfører deg med helsepersonell for å diskutere den beste tiden for deg.

Tidlig ultralyd kan tilbys både hos private klinikker og offentlige sykehus. Du kan bestille time for tidlig ultralyd på Majorstuakvinneklinikk ved å klikke her.

Bli med i vår graviditetsnyhetsbrev!

For å holde deg oppdatert på det som er relevant for deg og din graviditet, anbefaler vi at du abonnerer på vårt gratis nyhetsbrev. Her vil du motta skreddersydd informasjon for hver fase av graviditeten din. Få råd og støtte direkte fra våre helseeksperter, rett i innboksen din. Klikk her for å abonnere.

Å være gravid kan være en blanding av spenning og bekymring, men det å vite hva man kan forvente kan hjelpe. En tidlig ultralyd kan gi deg ro i sinnet, samtidig som det gir viktig informasjon om helsen til deg og babyen din.

Leave a Reply