Skip to main content

Underlivssopp og bakteriell vaginose er to vanlige infeksjoner i underlivet. Den første skyldes sopp og den andre bakterier. Disse blir ofte forvekslet, noe som kan føre til feil behandling og forverring av plagene. Ulike bakterier og sopparter på huden, i munnen, i magen og i skjeden er en helt naturlig del av kroppens flora, men det kan oppstå plager når det blir ubalanse i floraen. Dersom du opplever vond lukt, unormal utflod eller kløe i underlivet, er det lurt å undersøke årsaken til plagene og få riktig behandling. Dette kan vi på Majorstua Kvinneklinikk hjelpe deg med!

Underlivssopp

Underlivssopp er en infeksjon som vanligvis kommer av gjærsoppen Candida albicans. Hos mange kvinner finnes denne naturlig i skjeden. Men hvis bakteriefloraen i skjeden endrer seg og det blir unormal vekst av denne soppen, kan den føre til betennelse. Vanligvis oppstår dette i forbindelse med en antibiotikakur eller overdreven vask med vann eller såpe nedentil. Det er fordi antibiotika og vasking bidrar til å fjerne de naturlige bakteriene i underlivet, men ikke soppen. Da får soppen rom til å utvikle seg, og det skaper en ubalanse.

Underlivssopp kan ofte behandles med reseptfrie medikamenter, og hos noen kvinner kan plagene forsvinne av seg selv. Dersom du mistenker at du har underlivssopp, bør du allikevel undersøke dette, fordi feil behandling kan gjøre plagene verre. Dersom underlivssoppen stadig kommer tilbake, bør du kontakte lege, da dette kan være et tegn på underliggende sykdommer som diabetes.

Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose kommer av ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Det er den vanligste årsaken til unormal utflod. Vanligvis er melkesyrebakterier de dominerende i skjeden, og disse sørger for å holde pH-verdien lav. En endring i bakteriefloraen kan gi rom for at andre bakterier får dominere, og at pH-verdien i skjeden blir høyere. Vanligvis vil kroppen klare å fjerne disse bakteriene selv, men noen ganger oppstår det en infeksjon som kjennetegnes av unormal og plagsom utflod. Plagene oppstår ved endring i skjedens bakterieflora, og det viser seg at overdreven vasking med vann eller såpe nedentil og hyppig bytte av sexpartner kan øke forekomsten av bakteriell vaginose. I noen tilfeller er også røyking, herpesutbrudd og klamydia forbundet med bakteriell vaginose.

Bakteriell vaginose krever ofte sterkere behandling enn underlivssopp. For noen vil plagene gå over av seg selv, men for andre er det nødvendig med behandling. Bakteriell vaginose hos gravide skal behandles.

Symptomer på underlivssopp

  • tykk, hvit og/eller klumpete utflod (cottage cheese-aktig)
  • klar utflod
  • kløe, svie og sårhet utenfor skjedeåpningen

Symptomer på bakteriell vaginose

  • grålig, tyntflytende utflod
  • skummende utflod
  • ubehagelig, fiskelignende lukt – særlig ved mensen eller etter samleie
  • svie i underlivet kan forekomme

Kan underlivssopp eller bakteriell vaginose påvirke muligheten for å bli gravid?

Både sopp og vaginose er lokale infeksjoner, så de påvirker i utgangspunktet ikke muligheten for å bli gravid. Er du gravid, vil underlivssopp normalt ikke påvirke fosteret, men bakteriell vaginose under graviditet kan øke risikoen noe for spontanabort, for tidlig fødsel, lav fødselsvekt eller infeksjon i livmorhulen.

Hva kan Majorstua Kvinneklinikk gjøre for deg?

Majorstua Kvinneklinikk kan undersøke hva som plagene dine kommer av.
Da gjør vi en gynekologisk undersøkelse og tar en penselprøve fra skjeden. En sjelden gang er det nødvendig å ta en dyrkningsprøve av utfloden.
Når vi har stilt riktig diagnose, kan vi hjelpe deg å velge riktig behandling.

Har du spørsmål er du hjertelig velkommen til å kontakte oss her eller sende en e-post til post@majorstuakvinneklinikk.no

Velkommen til en hyggelig og profesjonell helsetjeneste!

Leave a Reply