Skip to main content

Prevensjon

Lurer du på hvilket prevensjonmiddel som passer for deg? Bestill en time med en av våre dyktige leger. Alle kvinner er ulike, derfor syntes vi det er viktig å hjelpe deg med å finne rett prevensjonsmiddel som passer deg.

Valg av prevensjon avhenger av dine ønsker og behov. Det finnes flere typer, både med og uten hormon.

Det er mange grunner til at man ikke trives eller kan bruke noen typer prevensjon. Det kan både være helsemessige årsaker, personlige preferanser og/eller livssituasjonen din. Det finnes ikke medisinsk bevis på at prevensjon kan føre til nedsatt fertilitet. P-stav, hormonspiraler og kobberspiral er de sikreste prevensjonene (færre enn 1 av 100 blir gravide per år), etterfulgt av p-sprøyte, p-piller, p-plaster, p-ring og minipille (3-8 av 100 blir gravide per år). 15 av 100 blir gravide per år ved bruk av kondom som prevensjonsmiddel. Kondom avhenger av korrekt bruk og at den ikke «sklir av» aller sprekker.

Eksempler på tjenester relatert til prevensjon:

  • Veiledning med å finne riktig prevensjon for deg
  • Sette inn, ta ut eller bytte hormonspiral og kobberspiral (vi har spiraler på klinikken. Du kan kjøpe det direkte av oss uten å måtte gå på apoteket og få det satt inn/byttet med en gang)
  • Sette inn, ta ut eller bytte P-stav (vi har P-stav på klinikken. Du kan kjøpe det direkte av oss uten å måtte gå på apoteket og få det satt inn/byttet med en gang)
  • Skrive resepter på prevensjon (eksempelvis P-piller, P-stav, P-ring m.m.)
  • Fornyelse av resepter

Hormonell prevensjon

Prevensjon med gestagen:

Prevensjon med gestagen er hormonspiraler, p-sprøyte,, p-stav og minispiller. Det er også mulig å få østrogenfrie p-piller.

Prevensjon med østrogen og gestagen:

Kombinasjonspreparater inkluderer p-plaster, p-ring og p-piller. Disse preparatene inneholder både østrogen og gestagen.

Husk at diaré, omgangssyke, antibiotika (som følger av løs mage eller ved bruk av rifampicin), noen naturmidler (eksempelvis johannesurt) og noen medisiner kan påvirke effekten av hormonprevensjon. Snakk med gynekologen eller legen din om dette.

Prevensjon uten hormon/hormonfri prevensjon

Prevensjon uten østrogen og gestagen:

Kobberspiral kan være et alternativ hvis du ønsker en sikker langvarig (opp til 5 år) prevensjon uten hormoner, Kondom er også et alternativ dersom du ønsker å beskytte deg mot graviditet. Husk at kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer.

Visste du at du kan bestille gratis kondomer her?

Ønsker du å bestille time? Da kan du gjøre det her

Bestill time