Skip to main content

Når bør jeg ta ultralyd? Hva ser man etter? Hvorfor gå til en lege? Hva slags ultralyd kan dere tilby? Hva kan jeg som gravid komme til Majorstua kvinneklinikk for?

Vi har lang erfaring med ultralyd for gravide i alle stadier. Vanligvis utføres ultralyd fra uke 5-6 og oppover. Du har sikkert full oversikt over størrelsen på fosteret, men vi lar oss aldri slutte å fascinere av kvinnekroppen. Bildet under viser i grove trekk utviklingen av fosteret måned for måned i relasjon til kvinnekroppen.

Ettersom fosteret vokser vil vi kunne både se og måle forskjellige ting. For å gjøre det litt enklere har vi delt opp stadiene med hva du kan se når på ultralyd hos oss. Da vi har leger som utfører ultralyd er de også kvalifiserte til å gi deg medisinsk gjennomgang av fosteret.

Våre anbefalte tidspunkter for ultralyd og typer scan:

 • Uke 6-11: Vitalitetsscan
  • Her kontrollerer vi at fosterets hjerte slår, hvor langt du er på vei, og hvor mange fostre du bærer. Det er viktig at du er minst 6 uker på vei, for tidligere enn dette kan vi ikke se at hjertet slår. Hvis du kommer inn for tidlig, kan det føre til unødvendig bekymring, så du kan gjerne vente litt hvis du ikke er helt sikker på hvor langt på vei du er.
 • Uke 10+0 til 11
  • Dersom du ønsker en NIPT-test, kan det gjøres i denne perioden. Undersøkelsen inkluderer en enkel ultralyd før vi tar blodprøven. Les mer om NIPT her.
 • Uke 11+0-13+6: Første trimesters scan
  • Rundt uke 11 er alle organene på plass, og vi kan se mye mer enn i uke 6 – 10. Fra nå av kan vi kan vi gjøre en såkalt utvidet ultralyd der vi blant annet vurderer nakkeoppklaring (såkalt nakkefold) og ser om fosteret har normal anatomi, eller om det kan være tegn til kromosomforandringer eller andre tilstander. Dersom du ønsker NIPT så gjør vi samtidig en utvidet ultralyd. Les mer om NIPT her.
 • Etter uke 15: Kjønn
  • Fra uke 15+0 kan vi lettere se hvilket kjønn fosteret har – så lenge det ikke er sjenert og legger seg slik at vi ikke kan se akkurat den delen.
 • Uke 18-22: Anomali og hjertekontroll
  • Nå begynner organene å bli ferdig utviklet, til og med øynene. Vi sjekker de viktigste organene som hjertet, hjerne, mage og kroppsdelene, og vi undersøker om fosteret vokser slik det skal. Dessuten sjekker vi morkakens plassering og at det er nok fostervann.
 • Uke 25-30: 3D- og 4D-ultralyd
  • Dette er den beste perioden for å ta fine ultralydbilder. Fosteret har fått litt underhudsfett og ser rett og slett søtere ut, og samtidig er det nok fostervann til at bildekvaliteten blir bra. For 3D-bilder har vi erfart at uke 26–27 fungerer aller best, og etter uke 30 kan det blir litt vanskeligere å få til gode bilder. Vi måler også hvor mye fosteret veier og om det er nok fostervann.
 • Uke 31-34: Velværescan
  • Fra uke 28 er du over i tredje semester. På dette tidspunktet kontrollerer vi blant annet størrelsen på fosteret og hvilket leie det ligger i. Mange har nå funnet det leiet de ligger i frem til fødselen. Nå også vil vi sjekke at du har nok fostervann.
 • Uke 34-36: Morkakefunksjonsscan
  • Dette er en kontroll vi anbefaler for mer voksne gravide og de som er i en risikogruppe, eksempelvis hvis du har svangerskapsdiabetes eller tidligere har røyket. Vi sjekker at blodet strømmer godt gjennom morkaken, slik at fosteret får den blodforsyningen det trenger.

På Majorstua kvinneklinikk har vi topp moderne ultralydmaskiner, utstyr og nyoppussede lokaler. Du kan bestille ultralyd hos alle våre leger, og alle har trygg og god erfaring med ultralyd for gravide. Mange bestiller time hos oss hvis de opplever ubehag, smerter, angst, blødninger eller andre årsaker. Flere kommer også for å finne ute av hvor langt de er på vei, hvor mange fostre det er, en første trimester scan (tidlig ultralyd) eller bare for en jevnlig sjekk for å se at alt er i orden. En del kommer også bare for å titte på babyen i magen sammen med partner.

Uansett hvilken grunn du måtte ha for å komme er vi der for deg og dere 💗

Vi holder åpent og er lett tilgjengelig slik at du kan føle deg trygg under hele svangerskapet. Partner er velkommen så lenge dere ikke har symptomer på korona, er i isolasjon eller karantene. Husk å ta med munnbind! (Tiltak oppdatert 18.11.2020 etter FHI sine retningslinjer og anbefalinger)

Bildet viser hjerteslag, 2D og 3D ultralyd

Har du spørsmål er du hjertelig velkommen til å kontakte oss her eller sende en e-post til post@majorstuakvinneklinikk.no

Velkommen til en hyggelig og profesjonell helsetjeneste!

Leave a Reply