Skip to main content

NIPT

Nå kan du ta NIPT på Majorstua kvinneklinikk. Vi er godkjente av Helsedirektoratet.

NIPT Skolen

Husk at du må gjennomføre NIPTskolen.no før du bestiller time hos oss. Det er også her du kommer til å få resultatene fra undersøkelsen. Du logger inn på NIPTskolen med bankID. Ultralyd tas før blodprøve.

Før du bestiller en NIPT-test er det lurt å tenke gjennom konsekvensene av det potensielle svaret. Selv om det er en enkel undersøkelse, er det lurt å tenke over hvordan man vil forholde seg til svaret.

Hva er NIPT?

NIPT står for Non Invasive Prenatal Test, og er det man kaller fosterdiagnostikk. Dette er en pålitelig metode for å avdekke mulig trisomi (ekstra kromosom). Det finnes flere typer Trisomi (vi vil skrive litt mer om dette i eget blogginnlegg senere), og med denne testen kan man undersøke trisomi type 13 (Pataus syndrom), 18 (Edwards syndrom) og 21 (Downs syndrom). Downs syndrom er den vanligste. Pataus og Edwards syndrom er mer alvorlige.

Hvordan tar man NIPT?

Testen utføres med en vanlig blodprøve fra mors arm, og man kan på denne måten sjekke fosterets DNA. Fosterets DNA frigjøres fra morkaken under svangerskapet, og under svangerskapet øker denne mengden. Fra uke 10+0 er det nok i DNA fra fosteret i blodet til at det kan analyseres.

Før NIPT utføres må vi ta en ultralyd for å se hvor langt du er på vei. Dersom du er i uke 10+0-10+6 gjør vi en enkel ultralyd, dvs vi sjekker lengde på fosteret og måler hvor langt du er på vei og at det er liv. Dersom du er mellom 11+0 og 13+6 uker gjør vi en utvidet ultralyd. Da ser man på fosterets utvikling og måler nakkefold.

I Norge er det kun lov til å ta NIPT-test hvis det er ett barn i magen (ikke ved tvillinggraviditet).

Hva skjer videre?

Hvis det er mistanke om kromosomavvik ut fra svarene på blodprøven vil du bli kontaktet av oss. Vi vil informere deg om veien videre, samt henvise til fosterdiagnostikk på sykehuset ved behov. Du kan lese mer om NIPT her.

Hvor tar man NIPT-test, og hvem kan ta det?

Alle kvinner over 35 år får tilbud om dette i det offentlige. Kvinner under 35 år må per i dag må ta dette privat (på klinikker med godkjenning fra Helsedirektoratet). Alle gravide kvinner fra 10+0 er velkomne hos oss.

Er det en risiko med NIPT-test?

Nei. NIPT er kun ultralyd og blodprøve og utgjør ikke noen risiko. Det er derfor trygt for både fosteret og for mor.

Når tar man NIPT-test?

Fra uke 10+0 og ut hele svangerskapet. Vi anbefaler å komme mellom uke 10 og inntil utgangen av uke 12.

Hva koster NIPT på Majorstua kvinneklinikk?

På Majorstua kvinneklinikk har vi mulighet til å tilby en av de laveste prisene for NIPT-test uten at det går utover kvaliteten. Vi tilbyr to priser, avhengig av hvor langt du er på vei i graviditeten, eller hva du selv ønsker. Kombinasjonen med blodprøve og utvidet ultralyd gir den beste undersøkelsen.

-Uke 10+0 til uke 11   7300 kr
-Fra uke 11+0-13+6    7700 kr 

Hvordan bestille NIPT

1.  Før du bestiller time må du ha gjennomført NIPTskolen. Gå inn på NIPTskolen.no.
2. Når du har gjennomført NIPTskolen, bestill time for NIPT ultralyd med en av legene våre.
3. Etter ultralyd-timen kan du bestille time for NIPT-blodprøve (du finner dette alternativet i bestillingsportalen vår).